Ikonični spomenici Rijeke
Popularno

Organizator: Gradska knjižnica Rijeka

Što znači postati ikoničan? Ona u naslovu ove označava nešto što je toliko poznato, popularno i prepoznatljivo da se smatra simbolom koji predstavlja Grad Rijeku.

Raspoloživi termini događanja

Datum početka i završetka događanja

01.07.2024. - 31.07.2024.
Ograničen broj mjesta!

Vrijeme početka događanja

18:00

Trajanje (sati)

Nije dostupno

Početna cijena

Nije dostupno

Izložba donosi izbor riječkih građevina, mjesta i spomenika koji u sebi sadrže određene kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti i značenja. Svaka od njih predstavlja sastavni dio svakodnevnog života različitih generacija Riječana. Ovi spomenici utkani u kulturni identitet grada Rijeke i njezinih građan, što znači kako upravo ovi odabrani, ikonični spomenici, čine Rijeku posebnijom i upečatljivijom u odnosu na druge gradove.

Međutim, ova izložba ne donosi sve riječke spomenike koji se mogu smatrati ikoničnima, nego samo probrani izbor studenata diplomskog studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Stoga, prije nego što dođete na našu izložbu, zapitajte se sljedeće: koje ikonične spomenike Rijeke biste vi pridružili ovom nizu?

Izložba je nastajala u okviru kolegija Ikonologije i Muzeologije. Autori tekstova su Lara Blažina, Heda Čabrijan, Karmen Čelica Vlahutin, Luciana Fuks, Kristina Fuks, Sebastijan Jureša, Anna Maria Prendivoj, Helena Renka, Suzana Šebelja Colnar, Sanja Šteković, Maja Turk, Laura Vorić, Lorena Živković. Tekstovi su pripremani pod mentorstvom doc. dr. sc. Danka Dujmovića. Tekstove za izložbu su uredili: Viktor Brusić, Karmen Čelica Vlahutin, Darko Dragosavljević, Kristina Fuks, Sebastijan Jureša, Suzana Šebelja Colnar, Sanja Šteković, Maja Turk. Korištene fotografije su, ili izabrane iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja grada Rijeke, ili uhvaćene od strane studenata.